Sınırlarınızı Belirlerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Başkalarını memnun etmek için kendi isteklerinden sürekli ödün veren biri misiniz? Özellikle kadınlar, toplumda her talebe “evet” demeleri gerektiği gibi yaygın bir baskıyla karşılaşabiliyor​. Bu nedenle pek çok genç kadın “hayır” demekte zorlanıyor ve zamanla sınırları ihlal edildiğinde tükenmiş veya kırgın hissedebiliyor. Oysa sağlıklı sınırlar Devamı…

Alışkanlıkların Psikolojik ve Davranışsal Dinamikleri

Alışkanlıklar, hayatımızın her alanında kendiliğinden işleyen davranışlarımızın büyük bir kısmını oluşturur. Ancak bazı alışkanlıkları terk etmek veya yeni alışkanlıklar kazanmak, beklediğimiz kadar kolay olmayabilir. Peki, bilinçli çabalara rağmen neden bazı alışkanlıklarımızı değiştiremiyoruz? Bu yazıda, alışkanlık oluşumu ve sürekliliğine etki eden psikolojik ve davranışsal faktörleri inceleyeceğiz. Devamı…

Ekonomik Özgürlüğünüz Yoksa Hayalleriniz de Yok mu?

Bu, belki de pek çok kadının içinde derin bir sessizlikle düşündüğü bir soru. Özellikle hayat o kadınları başka önceliklerle meşgul etmişse…Her ne sebep olursa olsun, bir şekilde ekonomik özgürlüğünüz olmayabilir.Ancak şunu duymanızı isterim:Hiçbir şey için geç değil. Hayatın getirdiği zorluklar, yeni yolların başlangıcı olabilir. Belki Devamı…

Bağlanma Sorunlarınız Kaderiniz Olmak Zorunda Değil

Bağlanma sorunlarının kaynağı nedir? Bağlanma, bebeklikte başlayan ve yetişkinlikte de devam eden bir süreçtir. Ancak birçok kişi, bu sorunların yalnızca geçmişten kaynaklandığını düşünerek onları değiştiremeyeceğine inanır. Gerçek şu ki, bağlanma sorunlarınız kaderiniz olmak zorunda değil! Bağlanma, bebeklik döneminde bakım veren kişiyle kurulan ilişki temelinde şekillenir. Devamı…

Afetlerin Olası Psikolojik Etkileri

06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen ve on ilimizi etkileyen büyük bir depremin haberiyle her birimiz sarsıldık. Adeta neye uğradığımızı şaşırdığımız tam olarak ne olduğunu anlamlandıramadığımız ilk anlardan bu yana binlerce insanımız can verdi, yaralandı. Sayısı henüz kesinleşmemiş can kayıplarının yanında depremin üzerinden yedi gün Devamı…

Değersizlik Duygusu ile Başa Çıkmak

Değersizlik duygusu, birçok insanın hayatının bir noktasında deneyimlediği yaygın bir duygudur. Kendini yetersiz hissetme, başarısızlık hissi, takdir edilmeme ve değersiz olma hissi, insanların kendilerine olan güvenlerini zayıflatmakta ve hayatlarında olumsuz bir etki bırakabilmektedir. Değersizlik duygusunun etkileri, bireyin yaşam kalitesini etkileyerek ve kişilerarası ilişkilerini şekillendirebilmektedir. Birçok Devamı…

Alttan Almanın İlişkilere Etkisi

Boyun eğicilik şeması, genellikle bireyin kendi gereksinimlerini ve duygularını ifade etmede zorlanmasıyla ilişkilendirilir. Bu şema, genellikle bireyin kendi ihtiyaçlarını göz ardı etme, başkalarını memnun etme ve kendi duygularını bastırma eğilimiyle ilişkilendirilir. İlişkiler bağlamında boyun eğicilik şemasıyla ilişkilendirilen dört ayrıcı özellik şunlar olabilir: Empati Eksikliği: Kişi, Devamı…

Ghosting’e uğradığınızı nasıl anlarsınız?

Ghosting, bir kişinin diğer bir kişiye iletişimi aniden ve açıklama yapmadan kesmesi anlamına gelir. Görünmez gibi kaybolmak olarak düşünülebilir. Ghostinge uğradığınızın kanıtı olabilecek ipuçları şunlar olabilir: 1- Aniden Kesilen İletişim: Kişi, diğer kişiye telefon çağrılarına veya mesajlara yanıt vermez ve iletişimi keser.2- Planları İptal Etme: Devamı…